Skip to content
snel afvallen kan gevaarlijk zijn

Afvallen kan gevaarlijk zijn!

Waar zien we dit soort advertenties niet? ‘Neem deze afslankpillen en val snel 5 kilo af in één week!’ en ‘Volg dit dieet en val 10 kilo af in 3 weken’. Mochten deze advertenties al waar zijn, dan zouden ze niet gezond zijn. De meest gezonde weg om af te vallen is door gewoonweg meer calorieën te verbranden dan dat je opneemt. Ons advies luidt daarom om dit soort diëten met bijbehorende kuren niet te kopen.

Risico’s van een streng dieet

Wanneer je een streng dieet volgt en te weinig eet kan dit voor allerlei problemen zorgen. Denk hierbij aan kwaaltjes zoals moe, lusteloos, chagrijnig en een gebrek aan concentratie. Helaas begint het hier pas mee en kunnen de oorzaken nog veel groter zijn. Wanneer je een langere tijd te weinig eet dan kunnen er ook fysieke problemen optreden. Een aantal voorbeelden van fysieke problemen zijn:

  • Door een gebrek aan energie zal je lichaam spieren gaan afbreken voor energie.
  • Mede door het afbreken van spiermassa zullen er teveel afvalstoffen in het lichaam zitten. Mogelijke gevolgen hiervan zijn hoofdpijn en misselijkheid.
  • Je stofwisseling vertraagt met 20 tot 30%, waardoor je minder calorieën verbrand. Hierdoor gaat het afvallen minder snel.
  • Je schildklier gaat in een spaarstand werken waardoor je stofwisseling nog meer vertraagd.
  • Door minder te eten kan je en vitamin D en een caclium te kort krijgen met als gevolg botafbraak.
  • Door minder te eten krijgt je ook minder binnen. Mogelijk gevolgen hiervan zijn uitdroging en nierfalen.

Dit is een klein aantal van mogelijke problemen die kunnen opspelen. Natuurlijk spelen deze problemen pas op na een langere tijd van streng diëten. Pas echter op en vergeet nooit dat dit soort problemen op kunnen treden.

Wanneer je geen streng dieet volgt maar een dieet waar je alleen geen vet eet, pas dan ook hier op. Bij vet denken mensen altijd dat het alleen een dikmaker is. Echter heeft je lichaam ook vet nodig. Wanneer je een tekort aan vet hebt, kan het bijvoorbeeld lijd en tot hart- en vaatziekten (door een te hoog cholesterol), je trek in eten versterkt, je kan last krijgen van depressies en meer. Ons advies luidt daarom niet om af te vallen aan de hand van een streng dieet maar om af te vallen door je levenspatroon aan te passen.

langzaam en langdurig afvallen is het beste

Langzaam en lang afvallen is beter

Met het veranderen van het levenspatroon bedoelen we gezonder (en eventueel minder) eten en meer sporten. Door gezonder en eventueel minder te eten krijg je alleen nog maar de hoeveelheid voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Hierbij blijf je ook gevarieerd eten waardoor je alle voedingsstoffen binnen krijgt. Van eventuele kwaaltjes en gezondheidsproblemen zal je dus geen last hebben. Door er ook bij te gaan sporten zul je direct de nodige opgenomen calorieën verbranden. De overige calorieën die je verbrand zijn opgeslagen reserves en dus vetten in je lichaam. Door deze vetten over een langere periode te verbranden, zul je langzaam maar wel gezond afvallen.

Mocht je toch sneller willen afvallen?

Wanneer je toch op een kortere periode meer af wilt vallen dan is het verstandig om een afspraak met uw huisarts te maken. Deze zal je vervolgens doorverwijzen naar een diëtist of een gewichtsconsulent. Dit zijn vakmensen die gespecialiseerd zijn om mensen te begeleiden tijdens het afvallen. Voordat zo’n traject start vul je van te voren een week lang een lijst in met alles wat je eet en drinkt. Vervolgens wordt er dan samen naar een eetpatroon gezocht waarmee jij het beste kan afslanken. Onder begeleiding streef je dan periodiek doelen na, met hoeveelheden (vetpercentages) die je af gaat vallen.

Laat een reactie achter